Okategoriserade

Väderöarna är en utpost i Bohuslän med lång historia som lotsstation och fyrplats med anor långt tillbaka i tiden. Öarnas historia finns på Wikipedia

Jag kom till Väderöarna i början av 70 talet och har tillbringat många midsomrar här, här spelade vi fotboll mot Fjällbackaborna och hade underbara minnen från den tiden. Vintertid kan vara lika bedårande vackert som sommar.

Men nu är det en ny tid, värdshuset hart öppet nästan hela året och nyårsafton är fullbokad flera år framöver.

Här finns en bra restaurang med bra mat och alla rättigheter.

Att det kosta en slant att äta och bo här får man vara bered på. Men som någon så, det är ju inte varje dag man är här.

Andra problem här ute var förr vatten och avlopp, det är nu ordnat så att det löser med senast teknik. Med vattnet från denna brunn hade det nog inte varit möjligt att bedriva någon verksamhet här.

2020 12 23. Så kom ljuset tillbaka, till och med Ålekrokan uppskattade detta men förstod inte att om hon skulle torka vingarna så får man vända sig mot solen för att få bästa resultat.
Hallå igen 2020 12 20

Det var ett tag sedan jag skrev något på min hemsida men nu tänkte jag ändra på detta

Som en start i detta tänkte jag upplysa er om ett havsörnspar som uppehåller sig runt St Brattholmen de har observeras där vid vid flera tillfällen.

Om de tänker bosätta sig där är nog inte troligt, men ett trevligt inslag i den dystra årstid vi nu är i. 3 dag kvar till det vänder och blir ljusare, det är en stor dag för oss här ute i skärgården.

En bild från ovan, visar var de flesta husen finns.

Vädermässigt har året inte börjat bra.

Månsken över Kristineberg den 1 jan

Full storm 32 meter i byarna på Väderöarna den 11 jan.

Klar natt med uppgående måne den 7 jan.

Första snön 4 jan.

dsc_3336

En fantastik kväll den 29 12 16

Problem med båttransport tillbaka till fastlandet fick lösas på bästas sätt

DSC07266

En speciell insekt dyker upp i parningstillstånd och alla fotografer får ett tillfälle att  pröva sin utrusning.

DSC07253

Christina berättar här om de snäckskalsdjur som banken består av.

DSC07251

I snäckskalsbanken bli det fika.

DSC07246

Jan berättar om växter och djur som förekommer på land, jag och Petter får beröm för vi svett gräset på stranden.

DSC07243

Christina började men att berätta om alla de snäckor och djur vi möter på stranden

DSC07245

Christina Appelqvist och Jan Udden kom till Otterö för att informera om djur och växtlighet.

DSC07306

Midsommar 2016

En solskenshistoria så här i höstmörkret 2018

Här har två gubbar räddat en ejder från en säker död. Ejdern hade fastnat i en fiskelina, kroken satt fast i ena vingen och ett tillhörande blysänke förhindrade fågeln att röra sig fritt. Således måste kroken bort, den satt så illa att den måste kapas för att inte skada vingen mera. För att utföra denna manöver var jag tvungen att söka hjälp hos min granne Åke som är fågel och fixexpert. Det misstänktes att patiensen skulle få för sig att flyga i själva operations ögonblicket och det var otänkbart om detta skulle lyckas. Efter ett flertal stånkande och klämmande med avbitaren förstod vi att den kraftiga stålkroken var för stark för våra händer. Förslag inkom på att ta hjälp av skruvstycket som finns i Åkes miniverkstad. Då utrymmet är begränsat misstänkte vi att detta kunde medföra problem, men Åke gick in först med tången och provklämde med skruvstyckets hjälp och det skulle nog gå, bara inte ejdern skulle sätta sig på tvären. Därefter placerade jag och ejdern oss i läge, nu började Åke prata med några i från Gävle samt att han hade hög och klar röst. Ejdern ska va glad att han inte kunde Svenska, för då hade denna operation varit omöjlig med alla Åkes bekant från Gävle. Ett pling hördes när stålkroken small av, kroken togs ur vingen och saken var klar. Efter detta hade ejdern inga planer på lämna mig, han låg stilla kvar och lyssnade på mig och Åke som var ganska nöjda efter utfört arbete.

Flaskevik
Väderöarna i solnedgång

DSC01859

En dag händer det som jag trodde var omöjligt, att få uppleva något som är ofattbart. Vid ett av många eldningstillfälle i skalbanken uppenbarar sig två självlysande ögon i min  närhet. Innan jag uppfattade att det var en räv var jag helt oförstående. När väl uppenbarelsen var bekräftad så undrade jag vad som var på gång. Det började med en berguv som i praktiken inte brydde sig om mänsklig närvaro och lät mig komma väldigt nära innan den flög sin väg. Efter en vecka eller två ser vi något röra sig på altanen. Och vad är det vi ser? Är det samma räv eller vad? Två ögon ser in på mig när vi sitter framför elden denna sena vinterkväll och vi förstår att det som hände vid utomhusbrasan inte var en engångshändelse.

DSC_0922

Umgänget med räven var inget jag styrde  över. Tiden gick och dagarna blev ljusare och räven visade sig i alls sin prakt. Det vanligaste umgänget var att hon på besök kvällstid men  även tidig morgon. Hon kunde även möta mig på vägen när jag anlänt ön med båten. Vi kom att gå runt på ön tillsammans som vilket normalt hundpar som helst.

DSC_0405

Antingen gick vi ner till sjön eller som här till snäckskalsbanken.

DSC_1219

Vi får även besök och inspektion av trädgårdsarbeten.

DSC_1513

Men mest vill hon bara ha sällskap, fast ibland genomskådar jag en annan önskan. MAT rävar äter normalt 20 möss om dygnet,  om den inte fångar fåglar harar och annat vilt som den kommer över.

DSC_1962

Månader går och hon blir allt vanligare i vår omgivning. Jag ska ärligt säga att hur detta skulle sluta finns det ingen aning om. Men så kommer det en ändring i våra möten. Hon försvinner och är borta längre perioder och det ser jag som något positivt. Och konstigt är väl inte det, ön börjar att befolkas igen och räven uteblir mer och mer.

DSC_1652-2

Att vakna tidig vårdag och se henne ligga å sol sova på altanen kommer att alltid finnas i mitt minne av räven.

DSC_0511

Nu händer det sällan att vi får besök, men när hon kommer kan det se ut så här.

DSC_1877

Hon kollar läget så hon känner sig säker.

DSC_1778

Sedan tittar hon på mig och undrar hur jag har det, eller undrar hon något annat!

DSC_2007

Hur som helst är hon vanligtvis väldig trött. (  se bilden)

DSC_1898

Om ordspråket heter, att sova räv har sin bakgrund från räven så är jag villig att hålla med om detta.

DSC03309

För vad är det som hon inte kan gå miste om.  Skulle jag ta fram en Rybergs 85% grillkorv får man ju inte missa att ta strid om den. Vem vann tror ni ?  Jag kan avslöja att den ena deltagaren hade ätit alldeles för många Rydbergs och den andra är väldigt söt.

Nu när räven är borta får örnen ta över intresset

 

DSC_7315

Ejderhonan ( Åda ) har börjat fundera på nästa kull med ungar

_DSC2897

 

Kvällsljus över Kolmyrarna

DSC02482

En annan fantastisk upplevelse är denna räv som hälsar på ibland.

DSC_0426

Den 24 mars 2015 efter en underbar  vårdag blev det en magisk kväll

DSC00227

Vårregn i maj på syren, arbetar barack i bakgrund

Ottero

Detta är en flygbild jag tog med Clas Lurdörr som chaufför denna dag. Denna flygning var min 50 årspresent av grabbarna i GGG.

DSC00177

Klart för kräftfiske, vi fritidsfiskare får ha 6 kräfttinor ppr fiskare och det ska vara märkt med namn eller identifieringsnummer. Tinorna ska ligga på 30 meters djup eller djupare. Jag agnar med sill eller makrill. Vi kan få upp till 4 kg kräftor vi ett drag, och det räcker väl för en fritids fiskare, vi är då två i båten.DSC_1919

Att fiska hummer kräver sin man, i detta fall en kvinna. Med stadig hand förser hon klorna med gummiband.

11082013-DSC00649

Otteröns nordväst sida här går fjorden in till Grebbestad. Här uppe får du en fin utsikt. Det kan vara lite långt att gå för att komma hit men det är värt ett försök.

08122011-007

Katrineberg med alla sina sjöbodar och hus. Detta var centrum för öns alla aktiviteter förr i tiden och är till viss del så i dag också.

02062012-DSC_4381

Sommar kvällen med full måne.

20052012-DSC_4030-2

I sundet mellan Otterö och Klövskär stupar berget brant ner. Här häckar Korpen, och man ser Koster i norr Väderöarna i väster och vid bra väder de Norska fjällen.

16052012-DSC_3963-2

Om nu havet är ett imponerande inslag i omgivningen så är den vildväxta skog på ön värt ett besök.

02062012-DSC_4354-2

Det finns träd och lundar med 100 årig historia.

02062012-DSC_4347-2

Med lite röjning kommer det gamla lanskapet fram som det såg ut från tidigare generationer.

DSC00081

Otterön har en mångfald av blommor och växter. Mer om detta senare.

DSC_8258

 

14022010-AAA_3071-Denna bild visar en del av öns fastigheter. Vinter på Otterö kan vara lika fantastisk som sommaren.  Vad ska man då här att göra på vintern,  jag och några andra har  upptäckt att vinterns kvaliteter som står i jämförelse med sommaren, så varför inte göra ett besök denna årstid du kommer inte att bli besviken.

DSC01466

När man ser denna bild av sjöbodar i vinterlandskap så blir vintern kortare.18012014-_DSC1784

 

DSC02165

 

DSC02173

 

På denna sida kommer jag att visa bilder från den tid då undervattens fotografering var mitt stora intresse.

Den här bilden är tagen i närheten av fyren Revinge på Norges sydspets. Anemonen är c: a 20 centimeter i diameter och djupet är 55-60 meter. På denna tid fanns inte blandgas eller liknande utan vi andades vanlig komprimerad luft. Kamera Hasselblad i original hus.

dia_test_01

Denna anemon är fotad på Väderöarna Vi deltog i en fototävling som hete Krakens fototävling

17112013-_DSC1291

Kompassmanet fotad på stranden Sök minst 7 ansikte.

2

Foto Gullmasfjorden

Untitled

Lurande Stenbit

Död mans hand

animon

När havet var friskt under bryggan

God vän åker snålskutts efter marulk

Eremitkräfta kontrollerar kätting